مقدمه ای بر کتاب روابط متقابل اسلام و دین سکولاریسم (1)

ساخت وبلاگ

مقدمه ای بر کتاب روابط متقابل  اسلام و دین سکولاریسم (1)

                 

                                                                   

به قلم: استاد ابوحمزه المهاجر هورامی 

اسلام دين تمام پیامبران و رسلت آخرین سفیر و قانون مسلمین تا روز قیامت است . حكمت تشريع قوانين اسلام و بعثت پيامبران،  دعوت و هدايت انسان‏ها به توحيد  و تشکیل جامعه ای است که در آن، قسط و عدل تحقق یافته و «أَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ وَآمَنَهُمْ مِنْ خَوْفٍ » برای تمامی شهروندان جامعه ی اسلامی فراهم شده تا زمینه های مناسب عبادت و تکامل برای آنها تهیه و تسهیل گردد . در این راستا جریانی همزاد با خلقت انسان وجود داشته است تا قوانین و احکامی را جایگزین قوانین و احکام الله در زندگی انسانها نماید تا با جایگزینی فقر و فحشاء (الشَّيْطَانُ يَعِدُكُمُ الْفَقْرَ وَيَأْمُرُكُمْ بِالْفَحْشَاءِ) و نا امنی، عبادت مخصوص الله را به جهت های مختلفی منحرف گرداند .

به همین ترتیب به موازات دین الله، دین دیگری پا به عرصه ی وجود نهاد که در آن بشر، به جای الله، خود قانونگذار و برنامه ریز می گردد؛ که در ادبیات اسلامی به مشرکین غیر اهل کتاب شناخته شده اند و امروزه در ادبیات رایج به سکولاریست مشهور گشته اند .سکولاریسم، به عنوان یک دین، واکنشی در برابر دین اسلام بوده است؛ که در آن، ساحت حیات جمعی انسان‌ها و نیز حوزه معرفت و علم، عاری از مرجعیت دین اسلام و تأثیر عوامل ماورایی در نظر گرفته می‌شود.

بر این اساس، سکولاریسم یکی از ویژگیهای فرهنگ، تمدن و نظامهای سیاسی غیر اسلامی جهان در طول تاریخ بشریت بوده است و بازتابهای فراوانی در حیات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی این ‌گونه نظامها بر جای گذاشته و به اجمال، باعث انزوای نقش دین اسلام و خنثی کردن حضور عینی آن در این عرصه‌ها شده است. با آنکه می توان گفت که ظهور عقاید مشرکین غیر اهل کتاب در لباس سکولاریسم در معنی امروزین آن، در ظروف زمانی و مکانی حاکمیت کلیسا و آبای آن در قرون وسطی و قبل از آن شکل گرفت و بستر و خاستگاه ظهور به روز شده ی آن بر ویرانه‌های اندیشه های دگماتیک و جزم‌اندیش و دانش‌ستیز نصرانیت استوار شد، و عملکرد سوء ارباب کلیسا به این روند شتاب خاصی بخشید؛ اما ریشه های دین سکولاریسم به قدمت تاریخ ظهور تمام پیامبران برمی گردد و می توان گفت ظهور پی در پی  پیامبران واکنشی به دین سکولاریسم  و تخریبات آنها در تحریف و سوء استفاده از ادیان الهی بوده است .

در بینش اسلامی تاریخ پیدایش دین سکولاریسم از شکل ابتدائی و ساده ی آن تا اسلوب تکامل یافته و نوین آن همزاد با خلقت انسان به شمار می رود . آن زمان که خداوند پس از خلفت آدم دستوری داد و شیطان دستور دیگری را جایگزین دستور الله نمود . در این نگرش هر کسی که دستور یا قانونی را جایگزین دستور و قانون الله نماید به نسبتهای مختلفی  به دین سکولاریسم نزدیک گشته و از دین الله فاصله می گیرد .

ارسال پیامبران متعدد و تاریخ پر از فراز و نشیب آن پس از ظهور پیامبر خاتم ثابت نموده است که این دین و حکومتهای مبتنی بر آن، در تطور تاریخی خود،  توانسته است چالش‌های جدی در برابر قوانین شریعت و حکومت اسلامی ایجاد نماید. چالش‌های سکولاریستی در طول تاریخ بشریت از مهم‌ترین مخاطرات فراروی نظام‌های حکومتی مبتنی بر آموزه‌ها و قوانین اسلامی است. مواجهه با این چالش‌ها باید از یک‌سو، در قالب مباحث تئوریک و از سوی دیگر به صورت عملی از طریق عمل و رفتار دولت اسلامی و نهادهای منسوب به آن صورت پذیرد.

از نگاه دیگر، اکثر قریب به اتفاق حکومتهای دنیا، در گذشته و حال،  جهت اداره ی جامعه از دو نوع قانون استفاده کرده اند؛ قانونی منشعب از یکی از شریعتهای آسمانی و یا قانونی که منشعب از فکر و اندیشه های صرف بشری بوده است . قسم اخیر گاه با تعیین استراتژیهای کلان خود در زمینه ی قوانین حاکم بر جامعه با دین و مذاهب شهروندان در حد مسائل شخصی که تضادی با این امور اجرائی حکومتی نداشته باشند کاری نداشته و در صورت لزوم جهت رسیدن به اهدافی مشخص از دین و مذهب مردم نیز به عنوان یک ابزار سود برده و در پاره ای موارد نیز با چنین باورهایی ممزوج گشته است به گونه ای که خود را نماینده ی این باورها دانسته است . البته در مواردی نیز این حداقل آزادی در باورهای شخصی را نیز برنتافته و در صدد حذف آنها بر آمده است .

روشنگران...
ما را در سایت روشنگران دنبال می کنید

برچسب : مقدمه ای بر اقتصاد ایران,مقدمه ای بر مهندسی پزشکی,مقدمه ای برای انشا,مقدمه ای برای شروع انشا,مقدمه ای بر نظریه های یادگیری,مقدمه ای بر استانداردهای حسابداری,مقدمه ای برای فصل پاییز,مقدمه ای بر روش تحقیق,مقدمه ای برای ورزش,مقدمه ای برای نماز, نویسنده : rawshangarana بازدید : 256 تاريخ : سه شنبه 18 آبان 1395 ساعت: 12:04